Cikkek
Miért fontos hasmenéskor a probiotikum?

Gyakran fordul elő hasmenés, ha megettünk valamilyen, gyomrunknak nem tetsző élelmiszert – de fertőző betegség és akár antibiotikumos kúra is okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket. A hasmenés hamar elmúlhat, de ha hosszabb ideig kitart, igen veszélyes állapotot idéz elő. Mit kell tudni róla és hogyan védekezhetünk ellene?

Hasmenést több-kevesebb alkalommal mindenki tapasztal élete során. Különösen, ha gyakran nem figyel oda arra, mire érzékeny a gyomra, vagy nem ügyel a kellő higiéniára.

Bakteriális fertőzés esetén gyakori, hogy az orvos antibiotikumos kúrát javasol, de miközben az antibiotikum gyógyít, sajnos hasmenés

hasmenés nem játék, még ha sokan meg is vannak győződve arról, hogy rövid időn belül elmúlik. Kezelni kell, hiszen igen veszélyes lehet, különösen a gyermekeknél.

A hasmenés két típusa

Hasmenéskor olyan a széklet, mintha csak vizet ürítenénk. A hangsúly ilyenkor sokkal inkább a laza állagra helyeződik, s nem arra, hogy hányszor kellett aznap vécére mennünk. A hasmenés lehet akut, azaz heveny és krónikus. Utóbbi esetben akár egy hónapig is eltart a probléma, mert a bélrendszerben gyulladás alakul ki.

Ha akut a hasmenés, általában baktérium, vírus vagy egyéb kórokozó váltja ki és maximum 14 napig tart. Ilyet okozhatnak a különféle, ismert baktériumok, így a Salmonella vagy a Campylobacter.

Hasonló hosszúságú hasmenés köszönhető az antibiotikumoknak, mivel a bélflóra egyensúlya felborul. Az antibiotikum kúra ugyanis azt jelenti, hogy a kórokozók mellett a normál bélflórát kialakító baktériumok is pusztulnak – ezeket valamilyen módon pótolni szükséges. Például probiotikumokkal, amelyek megfelelő mennyiségű mikroorganizmussal támogatják a bélflóránkat. Feltöltik a béltraktust jótékony baktériumokkal, ezzel megóvják azt és fokozzák az immunrendszer működését.

De miért is olyan veszélyes a hasmenés?

Mivel a hasmenés során nagy mennyiségű vizet veszít a szervezet, nemcsak víz- hanem ionhiány is felléphet. Különösen a kisgyermekeknél jelent veszélyt a helyzet, ugyanis az ő testükben nagyobb a víz aránya, mint egy felnőttében.

Nem kérdés tehát, hogy elsősorban a vizet kell pótolni hasmenés esetén a szervezetben.

Kiemelkedő fontosságú azonban hasmenéskor a probiotikumok alkalmazása is. Ezek ugyanis nemcsak a megelőzésben játszanak szerepet – ezért érdemes őket szedni például idegen országba utazás előtt -, hanem kiegészítő kezelésként is: hasmenéskor a probiotikumokat alkalmazzák a terápiák mellett.

A probiotikumok lehetnek baktérium- és élesztőgomba alapú készítmények. S noha hatékonyságuk azonos, hasmenéskor a probiotikumok közül ez utóbbit ajánlott használni. Az élesztőgomba-alapú, azaz Saccharomyces boulardii alapú probiotikus gyógyszerkészítmény kiegészítő kezelésként alkalmazható hasmenés esetén, de a kezelésére alkalmazott terápiát is kitűnően kiegészíti.

Hasmenéskor az élesztőgomba-alapú probiotikum

Vissza

Keresés