Cikkek
Az antibiotikum és a probiotikum kapcsolata

Mi az antibiotikum?

Az antibiotikum egy gyógyszer, amit akkor írnak fel nekünk, ha a szervezetünkben bakteriális fertőzés lép fel. Az antibiotikum ugyanis képes arra, hogy az egészségünket veszélyeztető „rossz” baktériumokat elpusztítsa, vagy azok szaporodását megakadályozza.

Antibiotikum ma már nemcsak a gomba vagy a baktériumok által termelt vegyületek lehetnek, hanem mesterségesen előállított szerek is. Fontos tudni ugyanakkor, hogy az antibiotikum csak a baktériumok ellen vethető be, a vírusok ellen nem használ.

Mi a probiotikum?

Probiotikumoknak nevezzük azokat az élő mikroorganizmusokat, amelyek megfelelő mennyiségben adagolva, pozitív élettani hatásokat szolgáltatnak a szervezet számára.

Mielőtt nagyon megijednénk attól, hogy egy probiotikus szerrel lényegében elősegítjük a szervezetünkbe jutó baktériumok szaporodását, gondoljunk arra, hogy emésztőrendszerünkben így is több milliárd úgynevezett jó baktérium dolgozik értünk. Ez a természetes, ettől vagyunk egészségesek.

Nélkülük nemcsak az emésztés, de immunrendszerünk sem tudna hatékonyan működni.

A probiotikumok fogyasztására lényegében azért van szükség, hogy fenntartsuk az emésztőrendszerünkben kialakult, egészségünk szempontjából fontos egyensúlyt.

Milyen kapcsolatban állnak egymással?

A harmóniában lévő bélflóra egészségünk egy fő forrása. Egy bakteriális fertőzés miatt előírt antibiotikum-kúra ugyanakkor nem csak a szervezetünkbe került rossz baktériumokat, hanem a jókat is elpusztíthatja.

A sérült bélflóra ilyenkor többek között hasmenést és az immunvédekezés gyengülését okozhatja, viszont az egyensúlyt könnyedén és biztonságosan helyreállíthatjuk a probiotikumok fogyasztásával. Az élesztőgomba-alapú Enterol probiotikumot egyszerre alkalmazhatjuk az antibiotikummal, hiszen utóbbi nincs hatással az élesztőgombákra, valamint nem csökkenti a hatékonyságát.

Vissza

Keresés