Cikkek
A jó és a rossz baktériumok szerepe

A "jó", vagy „védő” baktériumok nem ellenségei a szervezetünknek, sőt, rendkívül fontos segítséget nyújtanak abban, hogy immunrendszerünk megfelelően működjön.

A "rossz", a megbetegedéseket okozó baktériumokra ellenben oda kell figyelnünk. Az immunrendszer erősítése utóbbiak okozta fertőzések kivédése miatt is fontos.

Az egészséges bélflóra ideális esetben jóval magasabb arányban tartalmaz „jó” baktériumokat. A cél az, hogy az arány ne változzon, hiszen a normál bélflóra összetétele alapvetően befolyásolja például az emésztő- és immunrendszer működését.

Mik a „jó” baktériumok?

Szervezetünkben több milliárd baktérium él, nagy részük az emésztőrendszer bélflórájának elemeként.

Érdekes információként szolgál, hogy az átlagos felnőtt bélrendszerben kilogrammos nagyságrendben találhatók bélbaktériumok.

Ezek a jó baktériumok védik a bélrendszert, segítik az emésztési folyamatokat és serkentik a bélmozgást is, vagyis őket védeni, óvni kell.

Mik a „rossz” baktériumok?

Kórokozó baktériumok, amik nem értünk, hanem fertőzéseket, betegségeket okozva ellenünk dolgoznak a szervezeten belül.

A bélflóránkban élnek olyan baktériumok is, amelyek a normál flóra egyensúlyi állapotakor a szervezet támogatásában együttműködnek, míg a flóra sérülését okozó hatások (antibiotikum terápia, stb.) esetén túlzó módon elszaporodva, kórokozóként viselkedhetnek.

Így a normál flóra megbomlása esetén nem csak a külső kórokozó baktériumok megtelepedése okozhat hasmenést, hanem a normál flórát alkotó baktériumok arányváltozása is.

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Az egyensúly felbomlása ritkán jó dolog, az egészséges bélflóra esetében pedig egészségünket veszélyeztető hatása is lehet.

A normál flóra harmóniájának felborulásának kellemetlen következményei lehetnek: például hasmenés és az immunrendszer gyengülése. A sérült bélflóra ugyanis nemcsak az emésztésre van hatással, hanem immunrendszerünkre is. A sérült bélflóra ilyenkor többek között hasmenést és az immunvédekezés gyengülését okozhatja, viszont az egyensúlyt könnyedén és biztonságosan helyreállíthatjuk a probiotikumok fogyasztásával. Az élesztőgomba-alapú Enterol probiotikumot egyszerre alkalmazhatjuk az antibiotikummal, hiszen utóbbi nincs hatással az élesztőgombákra, valamint nem csökkenti a hatékonyságát.

Vissza

Keresés