Cikkek
A felnőttkori hasmenésről

A hasmenések típusai

Bár hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, vagyis leegyszerűsíteni a hasmenés problémáját, s ily módon azt hinni, hogy minden hasmenés egyforma, valójában közel sem ez a helyzet. Három típust különböztetünk meg, ezek a kiválasztásos, a vírusos, és a baktérium okozta hasmenésfajták.

A kiválasztásos hasmenés

Kiválasztásos hasmenésről beszélhetünk abban az esetben, amikor a szervezet, egészen pontosan a vékony- és a vastagbél tetemes mennyiségű folyadékot, valamint sókat és ásványi anyagokat választ ki. Ezt különféle tényezők eredményezhetik, egyes méreganyagok hatása mellett ehhez vezethet még bizonyos hashajtók alkalmazása, fertőzések és vírusok is. Valamennyi hasmenéstípus fenyegethet a dehidratáltság és a kiszáradás veszélyével, ebben az esetben azonban még fokozottabban ügyeljünk a folyadékpótlásra. Indokolt esetben speciális, úgynevezett rehidrációs készítmények alkalmazása javallott.

A vírusos hasmenés

A vírusos hasmenést, ahogyan a nevében is szerepel, különböző vírusos megbetegedések okozzák (leggyakrabban a rotavírusok, adenovírusok, calicivírusok). Ezek akadályozzák a folyadékfelszívást, valamint károsíthatják a bélbolyhokat is. A legjellemzőbb tünet a hasmenés mellett (illetve még azt megelőzően) a láz és a hasi fájdalom – gyakran társulhat hányással is.

A baktériumok okozta hasmenés

A baktériumok okozta hasmenés a különböző kórokozóknak köszönhetően alakul ki, amelyek sokfélék lehetnek, leggyakrabban például a Shigella és Escherichia coli (E-coli) a felelősek. Szinte valamennyi baktérium okozta megbetegedés eleinte rossz közérzettel, fejfájással, szédüléssel és gyomorfájdalommal jár, ezt követi a hasmenés, adott esetben hányás. A szalmonellák okozta gastroenteritis szintén émelygéssel, hasi görcsökkel, valamint hányással jár.

Mit tehetünk?

Megelőzés gyanánt elengedhetetlen ügyelni a kifogástalan higiéniára, a gyakori kézmosásra és fertőtlenítésre (lakáson belül is). Az Enterol remek választás a bélrendszeri fertőzések megelőzésére és kezelésére hiszen bizonyítottan kezeli azokat. Érdemes már nyaralás előtt elkezdeni szedni. Erősíti és felkészíti a bélflórát az esetleges nehézségekre – így csökkentve a hasmenés kialakulásának kockázatát –, meglévő probléma esetén pedig elősegíti a bélrendszer és a szervezet regenerálódását. A gyorsabb felépülés érdekében a szakemberek speciális, gyomor- és bélkímélő diéta kidolgozását és követését is javasolják.

Vissza

Keresés